Hoppa till sidans innehåll

Information & inspiration om Barnkonventionen och idrott/paraidrott

14 NOV 2019 17:09
För dig som vill förbereda dig eller fördjupa dig lite extra om BARNKONVENTIONEN (som blir svensk lag 1 januari 2020) och IDROTT/PARAIDROTT och om RÄTTIGHETSBASERAT ARBETE, har vi här samlat lite information i ämnet.
  • Skapad: 14 NOV 2019 17:09

BARNKONVENTIONEN I PRAKTIKEN 25/11 i Uddevalla
Måndag 25/11 kl 17.30-20.00 håller SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Röda Korsets Ungdomsförbund och Västra Götalands Idrottsförbund utbildningen ”Barnkonventionen i praktiken” i UddevallaSe inbjudan här. Utbildningen är kostnadsfri. Glöm inte att anmäla dig!

Föreläsare är utbildaren Isabel Exposito från Röda Korsets Ungdomsförbund. Hon kommer att berätta om barnkonventionen och om deras Arvsfonds-finansierade projekt ”Är du medspelare?”, där mer än 3500 barn och unga ledare inom idrottsrörelsen har mötts. I projektet har barn och träningsgrupper fått möjlighet och tid att sätta ord på och forma idéer för hur Barnkonventionen kan göras genom sin idrott. Nyckeln är att barnen själva blir proffs på sina rättigheter och att gruppens/lagets tränare för stöd i hur de kan fortsätta att arbeta med barnets rättigheter i sitt ledarskap. 

Projekt "Är du medspelare?"
https://rkuf.se/ar-du-med-spelare kan du läsa mer om projekt ”Är du medspelare”. Om du skrollar längre ner på den sidan hittar du länkar till artiklar om hur olika idrottsföreningar har förverkligat barnkonventionen genom sin idrott som vi rekommenderar att du läser för information och inspiration!

Här kan din förening också fylla i en intresseanmälan för att boka in en gratis workshop med ”Är du medspelare?”, som är en annorlunda träning där utbildare från Röda Korsets Ungdomsförbund håller en workshop. Passet är utformat efter en träningstid och de vänder sig till lag eller träningsgrupper från 6 år och uppåt.


BARNKONVENTIONEN OCH FÖRENINGSIDROTTEN - HANDBOK FÖR IDROTTSLEDARE

UNICEF har 2019 publicerat ”Barnkonventionen och föreningsidrotten – Handbok för idrottsledare”. Boken är skriven av idrottsforskarna Susanna Hedenborg och Johan R Norberg vid Malmö Universitet och har faktagranskats av bl a Riksidrottsförbundet. Den kan beställas kostnadsfritt från https://unicefbutiken.se/produkt/idrottshandboken/ eller laddas ner som pdf.

Med den här boken vill Unicef ge en överblick av vad barnkonventionen handlar om och hur den passar in i en idrottsverksamhet. Främst tänker de på idrottsledare och föreningar som kan behöva mer kunskap och konkreta råd kring vilket ansvar de har för barn i sin verksamhet. Men de tror också att många föräldrar till barn i idrottsverksamhet kan uppskatta att veta vilka rättigheter deras barn har och på vilket sätt en förening kan ta ansvar för att följa barnkonventionen.


INKLUDERANDE IDROTT

På Riksidrottsförbundets utbildningswebb ”Inkluderande idrott” kan du också läsa om Mänskliga rättigheter och Barnkonventionen, och här finns länkar till mer läsning för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Här rekommenderar vi att du ser filmen ”Mänskliga rättigheter och barnkonventionen”, där Marco Helles (föreläsare inom mänskliga rättigheter och jämställdhet) enkelt och tydligt ger bakgrund och information om olika rättigheter och t ex om skillnaden mellan negativa och positiva rättigheter. Filmen är 11 min och 30 sek lång och mycket sevärd!

Läs också om hur Riksidrottsförbundet arbetar med ”Idrott på barns och ungas villkor”.


ÄR DET SKILLNAD PÅ INTEGRERING OCH INKLUDERING?

Vi vill också tipsa om Riksidrottsförbundets ”Är det skillnad på integrering och inkludering?”. Skillnaden mellan begreppen är fundamental, så läs särskilt definitionerna på sidan 2!


Att börja arbeta rättighetsbaserat kan verka svårt i början, men vi är helt övertygade om att det kommer att vara en vinnande strategi framåt! Vi är dock själva inga experter på detta, men har här ändå försökt samla sådan info som vi tror kan vara en hjälp på vägen för att få grepp om grunderna. Hör gärna av dig till oss om du har tips på annan bra info i ämnet.

Skribent: Elisabeth Karlsson
Epost: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Bohuslän-Dals Parasportförbund
Skansgatan 3 bv
451 50 Uddevalla

Kontakt:
Tel: 052232400
E-post: This is a mailto link

Se all info