Hoppa till sidans innehåll

Projekt "IKAPP - Liv i rörelse"


Parasport Bohuslän-Dal har i september 2017 startat ett tvåårigt projekt som heter "Ikapp - Liv i rörelse", där vi vill ge ökade möjligheter för personer med funktionsnedsättning att bli en del av idrottsrörelsen.

Bakgrund till projektet
Västra Götalandsregionen har gjort en undersökning av hur vardagen ser ut för personer boende i gruppbostäder och stödboenden i Västra Götalands län. Resultaten visar att att 67 % av de personer som bor i gruppbostäder och stödboende uppger att de bara rör sig mellan bostad och arbete och att de inte har några andra fritidsaktiviteter. Hälsan är sämre för denna grupp om man jämför med befolkningen i stort. Främst gäller det övervikt, kondition, risk för diabetes typ 2 och kroppskontroll. Risken för fallskador, ökad sjuklighet och försämrad psykisk hälsa leder till stora kostnader för samhället.

Löparklubben Spring Åmål Ikapp har under sju år drivit ett framgångsrikt koncept där samtliga boende på gruppbostäderna i Åmåls kommun har bjudits in att träna parafriidrott en gång per vecka efter sin förmåga. Uppslutningen är 87 % av de boende i dagsläget. Vid utvärdering kan man se en minskad risk för fallskador, kraftigt ökad kondition, kraftigt ökad kroppskontroll och balans samt ett ökat psykiskt välbefinnande.

Träning hos Löparklubben Spring Åmål Ikapp under april 2017

Projektets syfte är att sprida det framgångsrika koncept som Löparklubben Spring Åmål Ikapp har drivit i Åmåls kommun till distriktets övriga kommuner, samt att engagera de lokala kommunerna och föreningarna i verksamheten.
Projektledare Göran Johansson kommer att söka upp er i idrottsklubbarna tillsammans med aktuell kommun. Då kommer han att presentera vad projektet innebär för er och vilka möjligheter det innebär för er verksamhet.

Projektets mål är att 60 % av kommunerna ska ha en idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning (U) och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (N) när projekttiden är slut.

Projektledare är Göran Johansson
Telefon: 0737-46 51 19
E-post: This is a mailto link

Vill ni boka ett föredrag?
Vill ni boka ett föredrag på cirka 45 minuter där Göran Johansson berättar om träning/funktionsnedsättning och vad som händer för personerna?
Hör av er till Parasport Bohuslän-Dals kansli för att boka det:
Telefon: 0703-773240
E-postThis is a mailto link

Projektet finansieras av Parasport Bohuslän-Dal, Parasport Sverige och Thordénstiftelsen.

Uppdaterad: 21 JUN 2018 15:56 Skribent: Elisabeth Karlsson
Epost: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Bohuslän-Dals Parasportförbund
Skansgatan 3 bv
451 50 Uddevalla

Kontakt:
Tel: 052232400
E-post: This is a mailto link

Se all info