Hoppa till sidans innehåll

Idrottens organisation


Riksidrottsförbundet (RF)
RF är hela den svenska idrottsrörelsens samlande organisation. I RF:s organisation ingår 71 specialidrottsförbund (SF), varav Svenska Parasportförbundet är ett.

Västra Götalands Idrottsförbund (VG-idrott)
Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation (DF) i västra Sverige, med uppgift är att stödja, företräda och ledad istriktets idrott.

Parasport Sverige
Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté bildades 1969 och är ett specialidrottsförbund (SF) som främjar, organiserar och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning.

Förbundet har fyra uttalade roller:

  1. Ett specialidrottsförbund med ansvar för den dagliga verksamheten inom Parasport Sveriges ram.
  2. Ett "riksidrottsförbund" med 16 egna idrotter och samarbete med övriga specialidrottsförbund (SF) som har idrott för personer med funktionsnedsättning integrerad i det egna förbundets verksamhet.
  3. Sveriges paralympiska kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom 14 andra specialidrottsförbund.
  4. Ansvarar för och leder Special Olympics-verksamheten i Sverige.

Paralympics är parasportens motsvarighet till de Olympiska spelen och hålls i anslutning till dessa.

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning. Från och med maj 2009 är Special Olympics en del av Svenska Parasportförbundet.  

Det som skiljer Paralympics från Special Olympics World Games är att Paralympics endast är för elitidrottare, medan Special Olympics World Games är öppet för alla idrottare med en utvecklingsstörning.

Uppdaterad: 20 JUN 2018 17:33 Skribent: Elisabeth Karlsson

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Bohuslän-Dals Parasportförbund
Skansgatan 3 bv
451 50 Uddevalla

Kontakt:
Tel: 052232400
E-post: This is a mailto link

Se all info